Tentoonstelling Over de Grens in het Huis van Ermelo

Op 30 mei opent de tentoonstelling Over de Grens in de foyer van het Huis van Ermelo.

 

Sinds drie jaar werkt het Groevenbeek College met het AZC Harderwijk samen in het kader van het burgerschapsproject Over de Grens. Tijdens dit project ontmoeten de leerlingen van Havo 4 de vluchtelingen en vervolgens maken ze samen kunst.

 

Zestien vluchtelingen uit Colombia, Cuba, Sierra Leone, Benin, Ethiopië, Somalië, Turkije, Iran en Saudi Arabië hebben, samen met de leerlingen van Havo 4 Beeldend, vliegers beschilderd die hun dromen en fijne herinneringen uitbeelden.

 

Het doel van dit project is om de dialoog tussen de leerlingen en de vluchtelingen en het podium, door kennismaking via de kunst, te creëren. De gesprekken werden in verschillende talen gevoerd: Engels, Spaans, ‘met handen en voeten’ en soms mogelijk gemaakt door de Google vertaler.

 

De eerste ontmoeting was indrukwekkend voor alle betrokkenen. Hoe word ik door de ander ontvangen? Heeft de ander vooroordelen over mij? Hoe maak ik mij verstaanbaar? Deze vragen spelen in de loop van dit kunstproject geen rol. De gezellige sfeer en mooie kunstwerken zorgden voor een geslaagde middag voor beide groepen.

 

De kleurrijke vliegers gemaakt door de vluchtelingen en de leerlingen worden vanaf 30 mei geëxposeerd in het foyer van het Huis van Ermelo. Toegang is gratis.